Onze vereniging richt zich op de recreatieve wielersport door het organiseren van toertochten op de weg. Deze tochten zijn uitsluitend bestemd voor onze leden.
Groepsindeling, toerkalender en routes
Iedere week wordt er op vaste momenten onder leiding van de leden van de toercommissie getoerd in vier verschillende snelheidsgroepen:
De keuze is aan jou bij welke groep je wil aansluiten. In het begin van het seizoen (vanaf maart) wordt de snelheid aangepast aan de nog op te bouwen conditie en wordt rekening gehouden met beginnende fietsers.
Elk jaar wordt er tijdens de voorjaarsvergadering een toerkalender vastgesteld waarop alle momenten zijn vermeld waarop er getoerd wordt. De vaste momenten zijn in ieder geval:
Eénmaal per maand wordt er op zondag een langere tocht georganiseerd met een afstand van 120-160 km. Bij deze langere tochten wordt er onderweg ook een koffiepauze ingelast.
Eénmaal per jaar wordt er door de toercommissie een meerdaagse voor alle snelheidsgroepen georganiseerd. Een meerdaagse kan afhankelijk van de binnen- of buitenlandse bestemming variëren van twee tot vier dagen.
De toerkalender wordt aan elk lid digitaal beschikbaar gesteld en wordt tevens weergegeven op de website van de Pedaleur en op de zogenaamde Cyql app. Elke rit bij de Pedaleur is uniek omdat er geen vaste routes worden gereden maar de ingeplande voorrijder steeds een eigen en nieuwe route zal rijden. Zo worden de deelnemers veelvuldig verrast omdat ze op plekken komen waar ze nog nooit eerder hebben gefietst. Voor elke tocht wordt via de Cyql app een route in het zogenaamde gpx formaat beschikbaar gesteld aan de deelnemende leden. Deze kunnen dan eventueel vooraf door de leden in hun navigatiesysteem worden geladen. In de Cyql app bevindt zich een database met Pedaleurroutes die beschikbaar is voor alle leden.
Veiligheid
De fietsveiligheid is binnen de Pedaleur een groot goed. Daarom worden bij grote belangstelling de verschillende snelheidsgroepen opgesplitst in deelgroepen van maximaal 14 rijders. De toercommissieleden maken deze groepsindeling bij vertrek. Zij geven de route-aanwijzingen, houden rekening met de snelheid in relatie tot de weersomstandigheden en geven aanwijzingen en tekens om de algemene veiligheid voor de fietsers en overige weggebruikers te waarborgen. De toercommissieleden beschikken over EHBO middelen en zijn ervaren rijders waarvan de meesten de NTFU opleiding tot wegkapitein hebben gevolgd. Voor de algehele verkeersveiligheid is deelname aan tochten van de Pedaleur uitsluitend toegestaan op deugdelijk en goed onderhouden fietsen en worden géén speedpedelecs en gewone elektrische fietsen toegelaten.
Gastrijders
Bij de reguliere tochten met uitzondering van de lange tochten, is het toegestaan dat niet-leden enkele keren deelnemen om te “proeven” aan de vereniging en aan haar activiteiten. Deze niet-leden dienen daarvoor eerst contact op te nemen met een van de leden van de toercommissie. Ook kun je je gewoon aanmelden bij het vertrekpunt.
Vast vertrekpunt
Ons vaste vertrekpunt voor al onze wegritten is steeds: Bestseweg 47, Oirschot